Share

Als ervaren reiziger met honden deel ik graag mijn inzichten en tips voor een soepele vliegervaring met je trouwe viervoeter.

Mijn reisavonturen met honden begonnen na mijn eerste hond, een grote zwarte Labrador genaamd Noah, die nooit heeft gevlogen maar waarvan ik het altijd jammer vond dat ik haar niet mee kon nemen met vliegreizen. De introductie tot vliegen kwam met mijn tweede hond, Eliv, een middelgrote straathond uit Spanje. Ondanks haar 15 kg, waardoor ze niet in de cabine kon reizen, was haar eerste vliegervaring zeer positief. Haar eerste vlucht was een makkie en sindsdien is ze mijn vaste reisgenoot op elke vakantie en stedentrip. Bij Rafeltje, de jongste was het iets moeilijker.. zij vond de eerste keer vliegen in de cabine prima. De tweede keer tijdens het opstijgen vreselijk. Daarna had ze er vrede mee. Even wennen dus.

Comfort in het ruim

Eliv reist in het ruim van het vliegtuig, in een speciaal verwarmd gedeelte met klimaat- en drukbeheersing. Haar bench, duurzaam en IATA-goedgekeurd, heeft voldoende ruimte om te bewegen.

Kleinere hond in de cabine

Mijn kleinere hond Rafeltje reist comfortabel in de cabine, in een Sturdy Bag. Deze tas is een game-changer: stevig, comfortabel, en perfect van formaat. Let hier op want de eerste keer in de cabine met een andere tas heeft de stewardess ons gered met een stel tie-wraps omdat de tas kapot ging. Ik heb de Medium Pro 2.0 genomen van Sturdy Bag omdat deze exact voldoet aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij waar ik het meeste mee vlieg. De blauwe luchtvaartmaatschappij waar ik dan weer minder vaak mee heb gevlogen heeft trouwens wel ruimere afmetingen voor een tas voor je hond in de cabine.. maar ik heb uiteraard maar 1 tas en dat is deze.

Vliegen vanaf een wat kleiner vliegveld

Ik heb vanaf verschillende luchthavens gevlogen, maar vliegen vanaf een wat kleiner vliegveld zoals Rotterdam The Hague Airport is mijn absolute favoriet. Waarom? Simpel: je kunt je hond veel langer bij je houden. Tot het moment dat je zelf gaat boarden, is je trouwe viervoeter aan je zijde.

Voorbereidingen en tips

  • Tijdig boeken: de meeste vliegmaatschappijen kunnen slechts twee kennels in het bagageruim vervoeren. Tijdig boeken is dus cruciaal.
  • Gezondheid en veiligheid: zorg ervoor dat je hond gezond is, de juiste vaccinaties heeft en vermijd het gebruik van rustgevende middelen. Houd ook in de gaten dat een rabiesvaccinatie bij een grotere hond 3 jaar geldig kan zijn maar een kleinere hond 1 jaar. Dat kun je, zoals ik, vergeten en dan mag je hond niet mee… Het gebruik van rustgevende is absoluut af te raden. Je hond is niet meer alert, kan niet mee mee bewegen of schrap zetten. Kans op ademhalings- en hartproblemen doordat de luchtdruk in een vliegtuig kan variëren. De temperatuurregulatie kan beïnvloed worden, waardoor het moeilijker is voor je viervoeter om zich aan te passen aan temperatuurschommelingen die kunnen voorkomen tijdens de vlucht.

  • Identificatie: Plak altijd adresgegevens op en in de bench voor duidelijke identificatie.
  • Neem zelf in je handtas een bakje mee voor water, wat brokken en niet te vergeten… een poepschep, voor op de plaats van bestemming

  • Laat je hond vooraf goed uit! Natuurlijk ook op de plaats van bestemming.
  • Per persoon 1 huisdier. Reis je met twee honden? Dan zou je dus in principe ook met twee personen moeten reizen. Check dit bij de luchtvaartmaatschappij!

Vliegen met je hond kan een fluitje van een cent zijn met een beetje planning en de juiste spullen. Vergeet niet om je harige vriend voor en na de vlucht goed uit te laten en zorg voor comfort en veiligheid.

Elke luchtvaartmaatschappij heeft eigen regels voor het vervoeren van huisdieren. Het is essentieel om deze van tevoren te controleren en alle benodigde documentatie, zoals gezondheidscertificaten en vaccinatiebewijzen, bij je te hebben. De afmetingen van de hondentas voor in de cabine bij Transavia bijvoorbeeld is kleiner dan KLM. Daar mogen ze dus blijkbaar wat ruimer zitten!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

B L I J F  O P  D E  H O O G T E

Geef je zelf op voor de nieuwsbrief (nope.. we gaan niet spammen)