Categories: Cultuur

by Eva

Share

1,7 min readCategories: CultuurBy

Share

Ron Montero: Motril’s zoete geheim onthuld! Duik in het zoete verhaal van suikerriet aan de Costa Tropical, een saga van eeuwenoude tradities die zich uitstrekken tot het moderne leven van vandaag.

Een reis uit het oosten

Het verhaal van suikerriet begint niet aan de Spaanse kust, maar duizenden kilometers verderop in het verre Azië. Dit gewas, oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw-Guinea en India, vond zijn weg naar Europa via de handelsroutes van het Midden-Oosten.

Moorse zoetheid

De grote gamechanger voor suikerriet aan de Costa Tropical was de komst van de Moren in de 8e eeuw. Deze innovatieve beschaving introduceerde niet alleen geavanceerde irrigatietechnieken, maar bracht ook suikerriet stekken mee vanuit hun thuislanden. Het klimaat van de Costa Tropical, met zijn zonnige dagen en vruchtbare grond, bleek ideaal voor dit nieuwe gewas.

Bloeiende suiker business

De volgende eeuwen zagen een bloeiende suikerindustrie aan de Costa Tropical. Molens en raffinaderijen schoten als paddenstoelen uit de grond. Steden als Motril werden bekend om hun hoogwaardige suikerproductie, die ver buiten de grenzen van Spanje werd geëxporteerd.

Van suikerriet naar rum

Naast suiker werd het riet ook gebruikt voor het produceren van een ander geliefd product: rum. Distilleerderijen begonnen met het maken van hun eigen varianten van deze geliefde drank, waardoor een nieuwe traditie aan de kust werd geboren. Bijvoorbeeld Ron Mondero en  Ron Montero

Hoe is het nu?

Hoewel de suikerindustrie van de Costa Tropical in de loop der jaren is afgenomen vanwege internationale concurrentie en veranderende landbouwpraktijken, leeft de erfenis voort. Vandaag de dag kun je nog steeds de oude suikermolens bezoeken, genieten van lokale rum en zelfs deelnemen aan festivals die de zoete geschiedenis van de regio vieren. Check ook de oude suikerfabriek in Salobreña! Deze fabriek staat op de lijst van Cultureel Belang van Andalusië vanwege het historisch belang als industrieel erfgoed. Helaas is het nog niet te bezoeken maar je kunt er wel langslopen en de buitenkant bezichtigen. 

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde artikelen

B L I J F  O P  D E  H O O G T E

Geef je zelf op voor de nieuwsbrief (nope.. we gaan niet spammen)