by Eva

Share

6,9 min readCategories: Dagboek van ontdekkingenBy

Share

Jaren geleden begon ik vol enthousiasme aan het klussen in mijn knusse tiny huisje in Spanje. Met een (very low) budget opgebouwd uit zorgvuldig gespaarde centen, besloot ik de taken die mijn vaardigheden te boven gingen uit te besteden aan lokale professionals. Op dat moment was ik nog niet bewust van een aantal belangrijke inzichten die ik later kreeg. In mijn ijver om alles te vernieuwen wat verrot was, van elk gebroken tegeltje tot de complete keuken, overzag ik een cruciaal aspect: de leidingen en elektra. Deze verwaarlozing of meer onwetendheid kwam mij uiteindelijk duur te staan toen ik ontdekte dat de verouderde en te smalle leidingen niet in staat waren toiletpapier af te voeren en de elektra niet bestand was tegen alle apparaten die ik inmiddels had (wasmachine, tv,  Nespreso, laptop enz.)

Enfin…. na diverse malen hulp van loodgietersbedrijven die de leidingen moesten doorspuiten… besloten om geen toiletpapier meer door het toilet te spoelen. Geen ramp want ik had handdouches bij het toilet laten installeren voor een frisse bips.

Door de jaren heen bleven de problemen zich opstapelen. Elk jaar moesten de muren opnieuw aangepakt worden vanwege opstijgend vocht. Het huis, gunstig gelegen op het zuiden, genoot weliswaar van dagelijkse zonneschijn – een zegen in de winter – maar deze blootstelling had ook zijn nadelen. Wasknijpers, huishoudelijke artikelen en de bamboe schaduwplekken moesten regelmatig vervangen worden door de schade van de zon en de zilte zeelucht.

Nu, jaren later was het tijd voor een tweede kleine renovatie van het huis. Dit keer nam ik het besluit om niet alleen zichtbare elementen aan te pakken, maar ook de leidingen en elektra professioneel te laten vervangen en het bad dat ik destijds had laten installeren in te ruilen voor een douche. Ik keek natuurlijk ook enorm uit om zonder zorgen toiletpapier door te spoelen. Wat een feest! De noodzakelijke werkzaamheden vereisten echter dat er door mijn zorgvuldig gekozen tegelvloer in de huiskamer gegraven moest worden, en tot mijn schrik werd het specifieke tegelpatroon niet meer geproduceerd. De gedachte om de gehele vloer opnieuw te moeten betegelen was onverteerbaar. Gelukkig bracht een uitgebreide zoektocht via Google Image Search de oplossing: ik vond een outlet die nog enkele tegels met het exacte patroon op voorraad had. Jippie! Zo konden de beschadigde tegels toch vervangen worden en kon het kleine huis weer in volle glorie herstellen.

Binnenkort updates met foto’s!

Update klussen:

Helaas moet ik bekennen dat mijn renovatieprojectje afgelopen maanden verre van vlekkeloos verliep, wat mij behoorlijk frustreerde. We hebben het hier over een huisje van 3 verdiepingen, per etage 15m2! Na het aanvragen van verschillende offertes zomer 2023 kwam ik erachter dat geen enkel bedrijf op beschikbaar was. Na meerdere malen te zijn uitgesteld door een aannemer waar ik eigenlijk mee in zee wilde gaan, was mijn geduld op. We waren al 5 maanden verder en nog steeds had geen van de andere aannemers tijd. Uiteindelijk besloot ik samen te werken met een lokale klusser uit Castell de ferro een paar dorpen verder, die ik hier G zal noemen. Hij had eerder voor ons een paar kleine klusjes gedaan en tijd vandaar.

De opdrachten waren duidelijk. Voor de zekerheid had ik ze in het Spaans uitgeschreven, waaronder:

  • Vervangen van de verouderde elektrische installatie en bedrading in mijn kleine huisje van 45 m², verdeeld over drie verdiepingen. Dit omvatte de installatie van nieuwe halogeenvrije bedrading, conform de huidige regelgeving, en het aanleggen van nieuwe elektriciteit met gebruikmaking van de bestaande gegolfde buizen of aanleggen in nieuwe buizen. Vervangen groepenkast. Vervangen van de elektra in keuken hoeft niet want dat was al vernieuwd.
  • Het vervangen van de leidingen van de badkamer boven en het toilet beneden tot aan het riool in de straat, zodat toiletpapier zonder problemen kan worden doorgespoeld.
  • Controleren en indien nodig repareren of vervangen van de rolluiken.
  • Het waterdicht maken van het platte dak.
  • Installeren van een boiler voor warm water op zonnepanelen.
  • Slopen en opnieuw inrichten van de badkamer.
  • Vervangen van de badkamerdeur door een schuifdeur.
  • Repareren en opnieuw verven van de reling van het balkon.
  • Aanleggen van een nieuw composiet bamboe op de bestaande rekken voor schaduw op het balkon.
  • Verwijderen en afvoeren van oude antennes en schotels op het dak.

Ik had afgesproken dat ik zelf de grote materialen zoals tegels, sanitair, boiler, zonnepanelen, lichtknoppen, stopcontacten enz. en toebehoren zou kopen en G zou de materialen aanschaffen waar ik minder verstand van had (denk aan cement, bedrading, speciale verf enz.). Ik zou hem het geld voor de materialen geven en hij zou mij de bonnetjes overhandigen. Een groot deel van de materialen had ik al eerder aangeschaft om zo de kosten wat te spreiden. Enfin… we startten in januari met de verwachting dat alles in februari af zou zijn. Dat bleek echter een utopie.

In maart zo rond Pasen was het de bedoeling dat mijn tante zou komen logeren. Ideaal, dacht ik, om voor haar komst nog snel even alles schoon te maken en na te lopen. Ik had gehoopt dat mijn huis al op orde zou zijn, maar nee, het was nog steeds een bouwplaats. Bovendien had een recente storm schade veroorzaakt aan de buitengevel, die G wilde repareren. Toen ik vroeg naar de kosten, kreeg ik geen duidelijk antwoord, alleen dat het belangrijk was de hele gevel ook op te frissen. Dit resulteerde onverwacht in extra arbeidskosten van ruim €5000 voor de reparatie en het schilderen van de gehele voorkant van de buitengevel, iets waar ik totaal niet op had gerekend en wat voorheen voor veel minder was gedaan (en dan niet alleen de voorgevel maar rondom!). Ondanks dat ik vooraf had gevraagd naar de kosten en nog geen goedkeuring had gegeven, was het werk al uitgevoerd…..

Een nadeel van er niet bovenop kunnen zitten, omdat ik terug moest naar Nederland, is dat je niet alles continu in de gaten kunt houden. Opnieuw blijkt maar weer hoe noodzakelijk dat is.

Uiteindelijk was alles net op tijd ‘klaar’, de dag voordat mijn tante arriveerde. Ik was er zelf niet bij om alles te inspecteren. Mijn buurvrouw wilde gelukkig het huisje schoonmaken voordat mijn tante kwam. Zij is 22 uur bezig geweest om de ravage op te ruimen. Ook kon mijn buurman nog een keer naar de vuilstort omdat niet alles was afgevoerd (waaronder een toiletpot, lamp enz.).

Tot mijn teleurstelling was de elektrische installatie door het hele huis niet vervangen, zoals wel afgesproken was. Als compensatie ging er iets van de prijs af, maar dit was nu juist een essentieel onderdeel van de renovatie. De enkele stopcontacten die wel waren vervangen waren scheef gemonteerd of zien er niet uit en de nieuwe stopcontacten en lichtknoppen die ik zelf had besteld, lagen grotendeels nog ongebruikt in de verpakking. Er waren zelfs plekken waar oude stopcontacten ineens ontbraken (gevaarlijk! helemaal met een kind), wat ronduit onveilig was. De nieuwe schuifdeur voor de badkamer miste een stop en was niet afgewerkt en schaduwbamboe voor op het balkon lag nog in de verpakking en was niet gelegd. De rolluiken waren niet nagelopen.. daar was niks aan gedaan. De delen in de muur die open waren geweest om leidingen te vervangen of een van de weinige stopcontacten die wel geplaatst waren niet afgewerkt. Kortom, er was nog zoveel niet af! En toen bleek het ook nog eens bewolkt, waardoor er geen warm water was omdat de boiler niet goed was afgesteld (sprong niet over op elektra), de handdouche bij het toilet gaf lekkage (voorheen was dit niet het geval dus heeft met de montage te maken).

Dit hele proces was een les in geduld en het belang van duidelijke communicatie en afspraken. Voor een volgende keer weet ik beter waarop ik moet letten bij het inhuren van een aannemer of klusser. Voortaan laat ik dit over aan een Spaanse projectmanager, beter een projectmanager inhuren dan dit…. Dit is in 16 jaar tijd al de tweede keer dat het zo vervelend loopt. In Nederland heb ik meerdere grote renovatieprojecten gehad in voormalige koopwoningen wat eigenlijk altijd wel goed ging, ik zat er immers bovenop. Al moet ik zeggen dat ik nu ook het belang van huren in Nederland in zie nu ik daar een huurwoning heb…

Uiteindelijk heb ik deze klusser in Spanje meer betaald dan het totaal van alle offertes van officiële bedrijven (inclusief materialen!). Het bleek uiteindelijk dus ook erg duur te zijn!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

B L I J F  O P  D E  H O O G T E

Geef je zelf op voor de nieuwsbrief (nope.. we gaan niet spammen)