Share

Naar Spanje met de trein

Een van mijn contacten vroeg me onlangs hoe ze met haar gezin vanaf Nederland per openbaar vervoer naar de Costa Tropical, en specifiek Salobreña, konden reizen. Een fascinerende vraag, zeker met het oog op de impact op het klimaat! Omdat ik zelf nog nooit met de trein naar Salobreña ben gereisd, vond ik het een leuke uitdaging om dit uit te zoeken. Tot mijn verrassing is het helemaal niet zo ingewikkeld. Wel moet je rekening houden met een lange reistijd en variabele kosten.

Route van Nederland naar Granada

 • Amsterdam & Rotterdam naar Parijs:
  • Neem de Thalys/Eurostar van Amsterdam of Rotterdam Centraal naar Paris Gare du Nord. Reistijd: ongeveer 3 uur en 20 minuten.
 • Parijs naar Barcelona:
  • Verplaats je van Paris Gare du Nord naar Paris Gare de Lyon (meestal met de metro). Neem vervolgens deTGV van Paris Gare de Lyon naar Barcelona Sants. Reistijd: ongeveer 6 uur en 30 minuten.
 • Barcelona naar Granada:
  • Vanaf Barcelona Sants neem je een directe AVE of AVLO hogesnelheidstrein naar Granada. Reistijd: ongeveer 6 uur en 30 minuten.
 • Granada naar Salobreña:
  • Vanaf Granada naar Salobreña stap je op de bus (busreis is ongeveer 40 minuten)

De totale reistijd bedraagt ongeveer 16-18 uur, afhankelijk van de aansluitingen en wachttijden tussen de treinen.

Ook handig voor als er een trein uitvalt:  deel een rit met BlaBlaCar

Een handige tip is de BlaBlaCar-app. Deze gebruiksvriendelijke app, beschikbaar in meerdere talen, stelt je in staat om een rit te delen. De prijs van zo’n ritje naar Salobreña is ongeveer 7 euro per persoon op het moment van schrijven. De app werkt erg goed in de Costa Tropical.

Tips voor de Reis

 • Boek van tevoren: Reserveer je tickets ruim op tijd, vooral voor de Thalys en TGV, om de beste prijzen te krijgen.
 • Check dienstregelingen: Controleer de dienstregelingen en aansluitingen, aangezien deze kunnen variëren per dag en seizoen.
 • Voldoende overstaptijd: Zorg voor voldoende tijd om over te stappen tussen de stations in Parijs.

Alternatieve Routes

Route 1: Via Brussel en Madrid

 1. Amsterdam naar Brussel:
  • Neem de Thalys of Intercity Brussel naar Brussel-Zuid (Bruxelles-Midi). Reistijd: ongeveer 2 uur.
 2. Brussel naar Parijs:
  • Neem de Thalys naar Paris Gare du Nord. Reistijd: ongeveer 1 uur en 20 minuten.
 3. Parijs naar Madrid:
  • Ga van Paris Gare du Nord naar Paris Gare de Lyon en neem een directe TGV of AVE naar Madrid Puerta de Atocha. Reistijd: ongeveer 10 uur.
 4. Madrid naar Granada:
  • Neem de AVE hogesnelheidstrein naar Granada. Reistijd: ongeveer 3 uur en 30 minuten.

Route 2: Via Lyon en Barcelona

 1. Amsterdam naar Brussel:
  • Intercity Brussel. Reistijd: ongeveer 2 uur.
 2. Brussel naar Lyon:
  • Neem de TGV naar Lyon Part-Dieu. Reistijd: ongeveer 3 uur en 40 minuten.
 3. Lyon naar Barcelona:
  • Neem de TGV naar Barcelona Sants. Reistijd: ongeveer 5 uur.
 4. Barcelona naar Granada:
  • AVE of AVLO hogesnelheidstrein. Reistijd: ongeveer 6 uur en 30 minuten.

Route 3: Via Parijs en Sevilla

 1. Amsterdam naar Parijs:
  • Thalys naar Paris Gare du Nord. Reistijd: ongeveer 3 uur en 20 minuten.
 2. Parijs naar Sevilla:
  • TGV naar Barcelona Sants en vervolgens de AVE naar Sevilla Santa Justa. Totale reistijd: ongeveer 11 uur.
 3. Sevilla naar Granada:
  • Directe trein naar Granada. Reistijd: ongeveer 2 uur en 30 minuten

Granada naar Salobreña:

   • Vanaf Granada naar Salobreña stap je op de bus (busreis is ongeveer 40 minuten)

Tips voor goedkope treinreizen

Wil je de goedkoopste optie vinden? Hier zijn enkele tips:

 1. Boek vroeg: Tickets zijn vaak goedkoper als je ze ruim van tevoren boekt.
 2. Flexibele reisdagen: Probeer doordeweeks te reizen; tickets zijn dan vaak goedkoper dan in het weekend.
 3. Vergelijk aanbieders: Gebruik websites zoals NS International, Trainline, SNCF, en Renfe om prijzen te vergelijken.
 4. Kortingen en abonnementen: Zoek naar kortingen zoals jongerenkortingen, seniorenkortingen of overweeg een Interrail Pass voor lange reizen door Europa.
 5. Goedkopere routes: Routes met meer overstappen of langzamere treinen kunnen goedkoper zijn dan directe hogesnelheidstreinen.

Hier zijn enkele websites waar je kortingen en abonnementen voor treinreizen kunt vinden:

 1. NS International: Voor internationale treinreizen vanuit Nederland, inclusief informatie over kortingspassen en aanbiedingen.
 2. SNCF (Franse Spoorwegen): Voor reizen binnen en naar Frankrijk, met informatie over verschillende kortingspassen en aanbiedingen.
 3. Renfe (Spaanse Spoorwegen): Voor reizen binnen en naar Spanje, inclusief informatie over kortingen en speciale tarieven.
 4. Trainline: Een handige website om prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken en tickets te boeken voor treinreizen door heel Europa.
 5. Interrail: Voor informatie over de Interrail Pass, waarmee je flexibel kunt reizen door heel Europa, inclusief kortingen en aanbiedingen.
 6. Thalys/Eurostar: Voor hogesnelheidstreinen tussen Nederland, België, Frankrijk, en Duitsland, met informatie over aanbiedingen en kortingspassen.
 7. Eurail: Voor niet-Europese inwoners die een railpass willen kopen om door heel Europa te reizen, inclusief informatie over kortingen en aanbiedingen.

Bij rondvragen kwam ik steeds meer achter de voordelen van het reizen met de trein. Een treinreis naar Spanje is een avontuur op zich, een ervaring die je niet snel vergeet door de combinatie van comfort, prachtige uitzichten en ontspanning.

Comfort en ruimte

Reizen met de trein blijkt erg comfortabel. Je hebt veel meer ruimte dan in een vliegtuig of auto want je zit niet in een te smal stoeltje geperst waar in de gordel moet blijven. In de trein kun je gemakkelijk opstaan en rondlopen. Er zijn zelfs restauratiewagons waar je een hapje en een drankje kunt halen. Dit maakt de reis een stuk aangenamer en naar ik heb vernomen ook nog eens minder vermoeiend.

Hond mee

Vaak kan je hond ook mee, aangelijnd, in een bench of in een mandje. Check per treinreis wat de regeltjes zijn! Hier heb ik een apart artikel voor geschreven.

Prachtige uitzichten

Een van de beste dingen van reizen met de trein zijn volgens kenners de mooie uitzichten. Terwijl je door Frankrijk en Spanje reist, zie je de landschappen veranderen. Van groene heuvels en uitgestrekte velden tot indrukwekkende bergen en charmante dorpjes. Dit soort uitzichten krijg je niet te zien als je vliegt.

Minder stressy

Treinreizen zijn vaak veel minder stressvol dan vliegen. Je hoeft geen uren van tevoren aanwezig te zijn, er zijn geen lange rijen bij de beveiliging en je hebt geen gedoe met bagagebeperkingen. Je stapt gewoon (op tijd) met je hebben en houwen in en geniet van de rit.

Milieuvriendelijk

Als je kiest voor de trein, maak je een milieuvriendelijke keuze. Treinen stoten veel minder CO2 uit dan vliegtuigen of auto’s. Dus, door met de trein te reizen, help je ook een beetje mee aan een beter milieu.

Centraal gelegen

Treinstations liggen meestal in het centrum van de stad. Dit betekent dat je na aankomst niet ver hoeft te reizen om bij je casita, hostel, hotel of bezienswaardigheden te komen. Dit scheelt veel tijd en gedoe en ook nog eens geld!

Wat kun je doen in de trein?

Reizen met de trein biedt ook veel leuke mogelijkheden:

 1. Lezen en werken: de rustige omgeving van een trein is perfect om een boek te lezen of op je laptop te werken, al is dat laatste tijdens je vakantie misschien niet zo slim.
 2. Nieuwe mensen ontmoeten: in de trein kun je makkelijk een praatje maken met veel meer andere reizigers.
 3. Eten en drinken: veel treinen hebben een restauratiewagon of serveren eten en drinken aan je zitplaats. Daarnaast kun je natuurlijk zelf je bammetjes mee nemen.
 4. Vrij bewegen: echt een voordeel naar mijn idee… geen prikkende benen.. geen gefocus achter je stuur.. je kunt opstaan en rondlopen wanneer je maar wilt!

Een treinreis naar Spanje is een avontuur op zich. Je beleeft de reis intensiever dan wanneer je vliegt of met de auto gaat. De landschappen, het comfort en de rust maken het een bijzondere ervaring.

Reizen met de trein is ook erg flexibel. Je hebt geen gedoe met strenge bagageregels en je kunt vaak kiezen uit verschillende vertrektijden. Daarnaast is het geschikt voor alle leeftijden, of je nu alleen reist, met vrienden of met je gezin.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

B L I J F  O P  D E  H O O G T E

Geef je zelf op voor de nieuwsbrief (nope.. we gaan niet spammen)