Mijn persoonlijke verkenning van Ron El Mondero en Ron El Montero

Iets verward door de verscheidenheid aan ‘ron’-merken, ontdekte ik dat er een wezenlijk verschil is tussen Mondero en Montero. Op een dag, rijdend langs de Costa Tropical na het verlaten van de snelweg, passeerde ik een rum distilleerderij. Ik dacht altijd dat het Ron El Montero was, maar een nauwkeuriger blik onthulde dat het eigenlijk Ron El Mondero was, gelegen in Lobres Salobreña. Dit kleine detail zette mij aan het denken: wat onderscheidt deze twee merken nu echt van elkaar? Mondero bevindt zich dus in Lobres Salobreña, terwijl Montero gevestigd is in Motril. Met deze geografische aanduidingen kan ik ze beter uit elkaar houden. Maar wat onderscheidt deze twee merken nu echt van elkaar?

Een verwisseling opgelost: Mondero vs. Montero

Het verschil tussen Ron El Mondero en Ron El Montero rum ligt in hun productiemethoden, smaakprofielen en geschiedenis, hoewel beide uit de Costa Tropical in Spanje komen.

 • Ron El Mondero:

  Hun benadering van rumproductie is puur en ongecompliceerd. Zonder toevoegingen, essences of kruiden, brengt deze rum de echte essentie van de drank naar voren. Bodegas El Mondero selecteert zorgvuldig elk Amerikaans eiken vat waarin de rum rijpt. De rijping in Amerikaanse eiken vaten volgens het solera-systeem, een methode die doet denken aan de sherryproductie van Jerez, geeft deze rum een uniek Andalusisch karakter.

  De kleur is een delicate mix van amber en goud, en de smaak is een complexe symfonie van toast, vanille, chocolade, tabak en sandelhout. Ik proefde deze rum voor het eerst in Bar La Bodega in Salobreña en was meteen verkocht. Niet verrassend heeft deze rum twee Gouden Medailles gewonnen op het Internationale Rum Congres in Madrid.

  Hoewel ik het zelf gedronken heb in Bar La Bodega in Salobreña kun je het ook kopen bij Restaurante Arais (Calle Granada, Nº11 (Avda. Mediterráneo, tegenover het benzinestation en de Carrefour-markt) Salobreña (+34) 958 61 17 38.

  www.ronelmondero.com

 • Ron El Montero:

  Ron El Montero is een merk met een rijke geschiedenis. Opgericht in 1963 door de familie Montero, die generaties lang suikerriet verbouwt, staat deze rum bekend om zijn kwaliteit en ambachtelijke productietechnieken. De verscheidenheid aan producten zoals Ron Plata, Ron Palido, La Reserva en Ron Francisco Montero biedt voor elke rumliefhebber wat wils.

  De diepe amberkleur van Ron Palido en de sterke eikensmaken van La Reserva zijn slechts enkele voorbeelden van de distinctieve smaken die Ron El Montero te bieden heeft. Ron Montero biedt een scala aan producten, waaronder:

  • Ron Plata: een lichte, zachte rum, ideaal voor cocktails.
  • Ron Palido: een bleke rum met een diepe amberkleur en onderscheidende smaken.
  • La Reserva: een bekroonde donkeramberkleurige rum met sterke eikensmaken en hints van suikerriet.
  • Ron Francisco Montero: een exclusieve rum ter ere van de 50ste verjaardag van de distilleerderij, gerijpt in even oude vaten​.

  www.ronmontero.com

Ron El Mondero en Ron El Montero zijn blijkbaar niet hetzelfde merk. Het zijn afzonderlijke merken met verschillende productie stijlen, smaakprofielen en achtergronden. Hoewel ik helemaal niet van sterke drank houd kan ik na het proeven en ervaren van beide merken, met zekerheid zeggen: Ron El Mondero en Ron El Montero zijn uniek in hun eigen recht. Elk merk heeft zijn eigen stijl, smaakprofiel en achtergrond, maar wat ze gemeen hebben is de passie voor kwaliteit en de rijke Spaanse rumcultuur.

Dus, of je nu een kenner bent of gewoon nieuwsgierig zoals ik, probeer deze twee prachtige rums tijdens je bezoek aan de Costa Tropical. Laat je verrassen door de diversiteit van de rumwereld. Proost!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

B L I J F  O P  D E  H O O G T E

Geef je zelf op voor de nieuwsbrief (nope.. we gaan niet spammen)