Het was een zomerse dag in augustus toen mijn dochter en ik ons avontuur in Pampaneira begonnen, een pittoresk dorpje in de Alpujarras van Spanje. We vertrokken vanaf Salobreña, Costa Tropical. Deze rit, die ons diep in het hart van de Alpujarras zou brengen, beloofde een afwisseling van landschap en cultuur te zijn, een contrast dat zo kenmerkend is voor dit deel van Spanje. De reis naar Pampaneira, die ongeveer een uurtje  duurde, was op zichzelf al een avontuur. Wat begon als een gewone dagtocht, veranderde al snel in een onvergetelijke ervaring.

Een ongeplande ontdekking

Dit dorp, genesteld op een hoogte van ongeveer 1.058 meter boven zeeniveau, is een doolhof van smalle, geplaveide straatjes en traditionele Berberarchitectuur, die getuigen van een rijke en complexe geschiedenis.

Wandelen door Pampaneira was alsof we een andere wereld betraden. Elk hoekje van dit dorp ademde karakter uit, van de kleurrijke ambachtswinkeltjes tot de lokaal geproduceerde lekkernijen die uitnodigden tot proeven. Het dorp, hoewel klein, was bruisend van leven en cultuur.

De traditionele witgekalkte huizen zien er prachtig uit met kleurrijke bloemen en planten. Deze huizen zijn vaak uitgerust met platte daken en opvallende schoorstenen, een erfgoed van de Moorse tijd. Een van de meest opvallende kenmerken van Pampaneira zijn de waterkanalen, bekend als ‘acequias’, die nog steeds gebruikt worden voor de irrigatie van de velden en tuinen. Deze acequias zijn een overblijfsel van de Moorse landbouwtechnieken. We vonden het erg leuk!

We waren net door de kronkelende straatjes van het dorp aan het wandelen toen de vrolijke muziek en het gelach onze aandacht trokken. Zonder het te weten, waren we op het perfecte moment aangekomen voor een dorpsfeest. Het was een kleurrijk spektakel. Tot grote vreugde van mijn dochter werd er ook nog geschminkt!

Een zoete belevenis

Een van de hoogtepunten van onze dag was het bezoek aan de lokale chocoladefabriek, Abuela ili chocolate. Het was niet alleen een feest voor de ogen, maar ook voor de smaakpapillen. We leerden over de kunst van chocolade maken en mochten zelfs proeven! Ze verkopen er ook gluten- en suikervrije chocolade.

Als je een rondleiding door de fabriek maakt, kun je getuige zijn van het intrigerende proces van het omtoveren van cacaobonen tot smaakvolle chocoladerepen en bonbons. Het geluid van draaiende machines vermengt zich met het heerlijke aroma van gesmolten chocolade. Wat deze chocoladefabriek nog specialer maakt, is het feit dat ze gebruik maken van hoogwaardige ingrediënten en duurzame productiemethoden. Ze zetten zich in voor eerlijke handel en milieuvriendelijke praktijken, wat betekent dat je met een gerust hart kunt genieten.

Plezier voor jong en oud

De dorpsspelletjes waren een ander onvergetelijk aspect van het feest. Kinderen van alle leeftijden (en ook een paar enthousiaste volwassenen!) namen deel aan traditionele spelletjes, mijn dochter vond het leuk om te zien maar ook een beetje spannend om mee te doen. Voorzichtig heeft ze aan een soort stoelendans mee gedaan en een appel gewonnen.

In de voetsporen van traditie

Een van de meest sfeervolle momenten was het volgen van de optocht door het dorp. Omgeven door muziek, dans en de levendige gesprekken van de dorpsbewoners, voelden we ons echt deel van de gemeenschap, al was het maar voor één dag.

Een dag om nooit te vergeten

Onze dag in Pampaneira was meer dan alleen een bezoek; het was een duik in een rijke cultuur, een smaak van lokale lekkernijen en een ervaring van onverwachte vreugde. Het bewijst dat de mooiste momenten vaak de ongeplande zijn.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

B L I J F  O P  D E  H O O G T E

Geef je zelf op voor de nieuwsbrief (nope.. we gaan niet spammen)