by Eva

Share

1,7 min readCategories: Activiteiten, SalobreñaBy

Share

Salobreña, met zijn witgekalkte huizen en kasteel op de heuvel, is niet alleen bekend om zijn pittoreske charme. Diep geworteld in het hart van deze stad ligt een zoet verhaal dat teruggaat tot de tijd van de Moren: de legendarische suikerrietfabriek van Salobreña.

De suikerfabriek

De suikerfabriek van La Caleta, gebouwd in 1861, is van groot belang. Het is de enige fabriek in Europa die meer dan een eeuw lang suikerriet verwerkte tot suiker, honing en alcohol voor de productie van rum en andere soorten. De drukste periode was van april tot juli, de datum van de zogenaamde ‘zafra’ of de oogst van suikerriet. Het werd in 2006 gesloten en staat op de lijst van cultureel erfgoed van Andalusië.

Een zoete start

Het was in de gouden eeuw van de Moorse overheersing dat suikerriet zijn intrede deed aan de Costa Tropical. De ideale klimatologische omstandigheden en de geavanceerde irrigatietechnieken van de Moren maakten Salobreña tot een hotspot voor suikerrietproductie. De fabriek werd het epicentrum van deze bloeiende industrie.

De fabriek bloeiende jaren

Terwijl de eeuwen verstreken, groeide de suikerrietindustrie gestaag. De fabriek van Salobreña werd een kloppend hart van productie, innovatie en gemeenschapsleven. Van ruwe rietstelen tot glinsterende suikerkristallen – de machines van de fabriek draaiden overuren om aan de vraag te voldoen. Het zwoegen en zweten van de arbeiders werd beloond met het zoete goud dat hun families voedde en de economie van de regio stimuleerde.

Veranderingen en verval

Met de tijd kwamen echter uitdagingen. Internationale concurrentie, veranderende handelswetten en een verschuiving in landbouwpraktijken leidden tot het langzame verval van de suikerindustrie aan de Costa Tropical. De eens zo bruisende fabriek van Salobreña begon stil te vallen.

Een nieuw leven

Vandaag de dag is de suikerrietfabriek van Salobreña niet langer actief in de productie, maar haar geest leeft voort. Het is nu een monument voor de rijke geschiedenis en het harde werk van generaties. Bezoekers kunnen de oude machines bewonderen, de verhalen van oud-arbeiders horen en zelfs genieten van culturele evenementen die in deze historische setting worden georganiseerd

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

B L I J F  O P  D E  H O O G T E

Geef je zelf op voor de nieuwsbrief (nope.. we gaan niet spammen)